Sampai juga India.

Aduinaa. Punyala nda ada masa mau lawat2 nih blog suda. Siou ah yang sentiasa tunggu update sa. Haha. Kalau adalah.
   Ok, ni kali saya mau cerita pasal trip sa pigi India baru-baru nih. Padahal kan, sa nda pernah tefikir pun mau pigi tu negara. Pernah lagi saya cakap sama diri-sendiri, sa nda akan jejak pun India. Nah, last2 tepigi juga.
   Kawan ofis sa la bah nih yang berabis membawa. Ngam2 dia pun pernah pigi juga dan bila dia cerita pengalaman dia di sana, trus sa pula yang begatar mau pigi ah.
   Oklah, trus pigi point asal. Mau tau kan, dekat sudah sa nda tepigi sana coz tetinggal flight time sa mau pigi KL dari KK aritu.
   Kami naik AirAsia turun di Kolkata. lepas tu, di sana kami stay dua malam padahal plan asal hari kedua mau pigi trus di Agra yang ada Taj Mahal tu. Tapi, tiket kretapi habis nih. Sadis. Haha.
   Teda apa-apa sangat kalau di Kolkata jadi di sana kami jalan-jalan biasa sajalah.
   Paling sandi time kami naik train 20 jam dari Kolkata pigi Agra. Nda taulah saya mau cakap pengalaman paling pahit ka nda tapi mimang sengsara bah dalam train, teda aircon lagi, panas lagi, trus bercampur lagi sama urang durg yang macam2 kerenah. Nasib baik nda bau. Tapi, tu kepanasan ba, 47 darjah celcius kan, memang air sejuk pun trus jadi air suam ba.
   Tapi bila sampai Agra, mimang paling sioklah tu feel. Saya masih nda percaya sudah jejak kaki dalam Taj Mahal, antara tujuh keajaiban di dunia. Susah mau explain tu perasaan melainkan sendiri sudah ada dalam tu bangunan. Magik nih, macamanalah urang dorang dulu2 bulih buat rekaan telampau cantik macam tu sekali. Very detail bah.
   Lepas satu malam di Agra, trus kami naik train pigi New Delhi pula. Ni kali, train yang kami naik mimang orang kaya punya train, jadi tedalah mau komplain2. Haha. Satu malam ja kami di Delhi sebab bisuk pagi trus kami fly pigi Srinagar pula.
   Sampai Srinagar, tekajut nih pulis di mana2. Kedai2 pun tutup semuanya. Tapi sioklah di sana sebab bersih sikit (sikit jakla.masih ada habuk2), tapi yang paling best, macam rasa bukan di India pula di sana. Habis urang dia semua yang patern2 urg Pakistan tapi high-class punyala. Mata biru, hijau, coklat, semua bulih jumpa di sana.
   Macam2 kami buat di Srinagar. Kami tinggal di Kashmir 4 hari dan pi lawat dua tempat, Pahalgam sama Gulmarg. Since dua2 tu tempat jauh (3jam mau pigi) dari Kahsmir, jadi kami spend satu hari untuk satu tempat.
   Sioklah Kashmir. Urang dia bagus2, mimang senang mau buat kawan. Walaupun ada jugalah yang macam mau kawan2 sebab jual barang atau bisnes2 lain, tapi dorg approach bagus2.
   Last day, kami balik pigi New Delhi. Kunun mau berjimba lah, tapi punya susah mau cari tempat yang happening. Last2, pigi mall juga kami trus tershopping ni. Haha.
   12 hari sana, paling siok dan mimang sa mau pigi lagi lepas nih. Tapi ni kali mau pigi time musim sajuk pulalah. Coz  nda ketahanan betul kalau musim panas. Tekupas-kupas nih kulit muka.
   Bah, nda lengkap kan kalau nda show-off gambar2 time di sana. Nah!

 Bandar Kolkata.

 Sadap nih. Masal udang sama roti parantha.

 Dalam Agra Fort. Istana di Agra.

 Gambar dulu sebelum masuk Agra Fort.

 Main salji di Gulmarg.

 Nih mimang mimpi jadi kenyataan.

 Tempat buat kasut di New Delhi.

 Rumah bot di Kashmir, Srinagar.

 Menara di muzim kretapi, Kolkata.

 Pintu kubah dalam tu AGra Fort.

 Gila nih dua urang tapi banyak tolong kami di Kashmir.

Nah. Susah nih kami naik p atas. Kesakitan buntut naik kuda. Curam lagi tu jalan. Di Pahalgam nih.

Bah, siapa yang kunun nda mau pigi India tu, sa cakap lah mimang rugi. Kalau ada yang mau pigi dalam masa terdekat, jan malu2 minta tips sama sa. Aiseh.

  

Injak Tempat Urang Putih

Ada sorang kawan tegur haritu, dia bilang kenapa blog sa guna bahasa Melayu standard? Dia bilang bagus lagi kalau sa tulis guna bahasa Sabah. Bila sa fikir2 balik, betul juga apa dia bilang tu. Jadi, mulai sekarang, saya akan start tulis dalam bahasa Sabah campur2lah, ok ka? Ba, kasi ok sijalah kan. ;)

Sa baru balik dari oversea ba kunun nih dan talampau panat sebab belasan jam dalam kapal terbang. Tapi, sa happy butul habis akhirnya tercapai juga impian mau pi negara urang putih. Bukan mau meninggi diri, tetapi at least sekarang nih ada suda pengalaman sa yang bulih crita sama famili, orang tersayang, kawan2 tercinta dan adik2 macamana sebenarnya di sana.

Mau hampir 10 hari di Jerman, apa yang bulih sa cakap, memang tidak akan sa lupakan nih pengalaman. 1st time lagi tu saya dapat nih peluang. Bagi sa tidak kisahlah camana tu rezeki datang, tapi bila sudah sampai di sana, jangan sia2kan peluang untuk mendalami tu tempat.

Tapi itulah, sa masih lagi kepanatan nih, mata pun kuyu2 sudah, jadi tunggu sajalah nanti sa post gambar2 sa sepanjang berada di tiga negara lain2. Dua ja ba sebenarnya, tapi terpijak London sekejap pun, kira bulih kambang la ba kan.

kualiti vs populariti

Hellooo!!! Gila lama tak update blog nih. Sibuk tidak terkata life kebelakangan ini. Entri terakhir pun tengoklah bila tu. Tekejar-kejar sampai tak lepas tangan nak siapkan keja. Barulah merasa 'nikmat' sebenar dunia pekerjaan. Dulu bolehlah nak malas2 coz time tuh memang tak enjoy fun. Tapi sekarang, at least penat tuh berbaloi.

Oklah, sebagai pembuka lembaran untuk kemunculan kembali saya dalam arena blogging2 nih, saya berminat untuk membuat perbandingan antara produk-produk milktea yang meletup-letup sekarang nih. Kalau di KL, which is tempat bertapa saya sekarang nih, Chatime adalah ranking no. 1 dan kalau tengok dalam Twitter ker Facebook ker, status BBM ke Whatsapp ker, memang tak sah kalo kawan2 tak update pasal Chatime nih.

Saya pun memang penggemar Chatime sejak a close friend of mine perkenalkan benda nih tidak lama dulu. Tiap kali pegi mana2 mall, mesti kena beli at least satu Milky pearl Tea. Selalu minta yang regular jer harga RM5.90. Favret tuhhh! Kalau di KL laaa.

Tapi kan kalau nak tau satu fact, benda macam nih dah lama giler popular kat Kota Kinabalu (KK). Kalau di KK yang paling meletup brand nama YOYO. Dulu murah giler harga dia. Kalau plain, RM2.50 dan kalau tambah pearl caj 30 sen. Last time beli minuman tuh, harga dah naik RM3.30 untuk yang plain jer. Tapi, one thing for sure, memang rasa dia beza ngan Chatime punya produk. Surprisingly, lagi sedap.

Kalau berpeluang ke KK, cubalah YOYO. Memang popular giler2 kat sana. Bila tiba-tiba nama Chatime naik kat sini, rindu pula nak rasa milky tea versi KK pulak.

CHATIME

YOYO

Siapa tekak haus di KL, try Chatime! Kalau yang di KK tu, apalagi, YOYO kita ging! :)

Apex Ke Modelling

Menginjak ke fasa bekerjaya dan kedewasaan, banyak perkara yang perlu dititik beratkan termasuklah penampilan diri lebih-lebih lagi kalau tergolong dalam kelompok bidang yang diceburi sekarang. Namun, kalau bukan terpijak di industri ini, pasti saja masih memberi perhatian kepada aspek ini. Budaya berfesyen adalah warisan turun-temurun dan pasti ada saja yang unik tentang sesuatu fesyen.

Saya baru saja beli keluaran terbaru majalah GLAM yang menampilkan Khairul Fahmi aka Apex sebagai cover. Bukan sebab itu saya membeli GLAM, tapi memang setiap bulan dah jadi kewajiban untuk memiliki naskah ini. Terima kasih kepada syarikat penerbitan kerana wujudkan edisi untuk lelaki, cukup memberi berita baik kepada pria-pria seperti saya dan yang di luar sana.

Saya memang seorang pembeli tegar majalah. Daripada majalah, banyak benda yang boleh dijadikan panduan sekiranya ingin meningkatkan pengetahuan, penampilan, kesihatan, dan sebagainya. Empat majalah yang jadi keutamaan saya untuk dibeli setiap bulan termasuklah GLAM, Men's Folio, Men's Health dan August Man. Sebenarnya majalah-majalah yang dijual kat rak-rak kedai buku tu semuanya bagus.Cumanya, saya secara peribadinya sudah setia dengan yang empat ini. Terpulanglah, ikut instinct dan trust masing-masing.

Berbalik kepada isu penampilan, bagi saya perkara ini sangat asas, namun tidak semua menyedari kepentingan berfesyen. Ia tidak semestinya sesuatu yang menonjol, cukuplah sekadar nampak segak, bersih, sedap mata memandang dan paling penting, sesuai dengan persekitaran. Sebab, balik kepada pangkalnya, penilaian kepada seseorang itu adalah pada personalitinya. Namun, tidak salah bukan?

Ramai juga beranggapan kalau nak kelihatan gah, kenalah beli barangan yang berjenama dan mahal. Sebenarnya itu terpulang, kalau inginkan cara begitu, tengok juga kemampuan, mampu ke tidak. Syukurlah dengan pendapatan sekarang, dapat juga merasa barangan yang berharga dalam ratusan. Sekurang-kurangnya, nampaklah juga apa yang dibeli dengan wang titik peluh sendiri. Tidak lama lagi, saya bercadang akan mula membuat post bagaimana saya berfesyen ke mana-mana majlis. Keinginan ni memang dah lama, tapi material belum cukup lagi. Kamera belum beli. ;p

Jadi, buat jejaka yang ingin tampil bergaya di luar sana, mulakan misi anda dengan membeli majalah/melayari web berkaitan dan jangan segan untuk bereksperimen (sentiasa belajar daripada kesilapan) kerana penampilan tu penting bro. Ahahaha. Saya suka dengan kata-kata Apex dalam GLAM, "Kehidupan saya sudah berubah 360 darjah. Bukanlah secara keseluruhannya. Cuma mungkin kini orang dah mula kenal saya. Sekarang saya sudah tahu menjaga penampilan, biarlah sedap mata memandang."

Saya tinggalkan anda dengan cover GLAM si Apex.


Belilah, kot-kot berkenan pasni untuk dibuat panduan. Dan jangan lupa, belajar bergaya dan jaga penampilan ;).

2012 = Tamat

Begitu pantas masa berlalu kan. Sekarang dah masuk 2012. Tahun yang menimbulkan tanda tanya, kontroversi, spekulasi dan obsesi. Benar atau tidak ramalan golongan Mayan itu, bagi saya andaian itu sepatutnya dijadikan perisai untuk melayari kedatangan tahun baru ini. Yerlah, kata dah ada azam baru, jadi inilah masanya untuk memulakan sesuatu bagi merealisasikan azam-azam itu. Buktikan.

2011 meninggalkan banyak kenangan manis kepada saya. Bagaikan menang cabutan bertuah, berganda-ganda. Cukup-cukup bersyukur dan nampaknya jalan sudah dibukakan untuk saya mengembara lebih jauh lagi. Walaupun pada usia 25 tahun baru beroleh semua ini, tapi belum terlambat untuk mengorak serta menggapai sesuatu yang sebelum ini disangkakan mustahil.

Tapi yang pasti, sambutan malam ambang tahun baru kali ini agak menyedihkan. Tidak ke mana-mana seperti sebelum-sebelum ini. Hanya mampu menikmati kemeriahan percikan bunga api dari beranda rumah. Tiada parti, tiada lepak-lepak, tiada pembaziran wang. Mungkinkah satu detik permulaan yang bagus untuk 2012? Hahaha. Mungkin.

Masih belum terlambat untuk membuat senarai azam baru untuk 2012 nih. Tapi nasihat saya, janganlah terkekang dengan senarai tu dan semata-mata nak capai, sampai mengabaikan perkara yang lebih penting dan janganlah sampai nak main kotor. Biarlah kena cara dan usaha yang setimpal, dan yang penting, enjoy dan belajar daripada kesilapan.

Secara peribadi, banyak yang saya nak capai pada tahun ini. Nak travel, memperbaiki bahasa inggeris, ambil kelas piano, jadi lebih stylish, dan yang paling utama, saving.

Congak punya congak, saya yakin boleh laksanakan setiap perkara ini. ;)

HAPPY NEW YEAR semuaa!

Bayarlah, Nanti Keempunan Pergi Paris.

Pertama-tamanya, syukur kepada Tuhan di atas rezeki yang diberikan buat saya sepanjang tahun ini. Memang tidak terkira dan tidak tersebut, namun tak sia-sia kerja-keras saya untuk memperbaiki sedikit demi sedikit taraf kehidupan ini.

Sebelum ini saya memang orang jenis ligat dan dalam kata lain malas. So, tangguh2 kejadah tu memang da makanan saya. Alkisahnya, saya nih pun insan yang susah dan pada zaman kampus, bergantung kepada PTPTN. Hahhh. Pinjaman penuh pulak tuh. Tak payah cakaplah macamana saya belanjakan wang itu ketika masih belajar dulu. Tak hengat dunia dan riak dapat duit. Sampaikan, ambik lesen memandu hingga ujian komputer jer. Pastu, selebihnya lesap entah ke mana.

Lepas graduasi 2008 tuh, memang tak pernah bayar sesen pun pinjaman tu walaupun surat loyar da sampai berkali-kali. Apalagi, kena blacklist lah. Pada muka!!! Sehinggalah Selasa baru-baru ini, akhirnya saya mendapat kekuatan untuk menggunakan wang gaji pegi setel isu "blacklisted" tu. Yerlah, demi memikirkan masa hadapan. Nanti kalau tak lepas pegi luar negara, nganga jerlah dengar dan tengok orang lain pegi.

Surprisingly, proses nak setel tu takdalah sampai nak hentak2 kaki. Mudah dan ringkas jer. Macam nih;

1. Pastikan ada simpanan wang untuk bayar pendahuluan.
2. Bincang dan runding dengan pegawai khas yang mengendalikan bahagian senarai hitam.
3. Dia akan check rekod kita, then dia bagitaulah amaun yang perlu dibayar untuk clear daripada senarai hitam.
4. Kalau rasa2 tak mampu tuh, pujuklah dia minta bayaran paling minimum boleh bagi.
5. Nanti, dia akan tentukan, contohnya, paling minimum, kita kena bayar RM1,000 sebagai pendahuluan. Pastu, dia akan tanya dan tentukan amaun yang perlu dibayar secara bulanan. Cth, RM250/sebulan.
6. Kita akan diberi dua pilihan untuk membuat pembayaran itu. (a) potong daripada gaji , (b) Standing Instructions (S.I.) potong daripada akaun bank. (bunyi macam sama jer)
7. So, saya kata saya pilih kaedah kedua (S.I.). Then dia suruh pegi bayar kat kaunter wang pendahuluan (RM1,000) tuh dan dia suruh simpan resit. Pastu, pegi bank dan mohon nak buat S.I. tuh dan jangan lupa ambil salinan borang S.I. k. Da setel smua tu, pegi jumpa belak ngan pegawai rundingan tadi, bagi dia salin resit bayaran pendahuluan, surat akuan perjanjian (no. 5), dan salinan surat permohonan S.I. tuh.
8. Dah selesai!.

Maka, dalam tempoh 24 jam...............tadaaa!


Untunglah kepada yang belum blacklisted. Bayarlah sikit, yang penting ada gak rekod pembayaran. Bagi yang dah blacklisted (macam gwe), silalah bertindak pantas! Hehe.

Yang penting, sekarang dah boleh pegi BERCUTIIIIII!!!!!!!! yeayyyy!

Tangisan Nicole Scherzinger

Sejujurnya, saya melihat program realiti nyanyian daripada luar adalah rujukan terbaik dalam melihat produk-produk yang berkualiti. Ambil contoh di Amerika, sapa tidak pernah menonton American Idol memang tipulah. Tertengok sikit pun jadiklah. Hihi.

Keterlaluan tak kalau saya kata American Idol kini sudah kurang taringnya? Sebabnya, sekarang ini saya lebih teruja mengikuti perjalanan program THE X FACTOR USA. Program nih actually dah lama start kat UK. Ntah dah masuk musim berapa dah kat sana. Tapi, bila dah start kat US, barulah saya benar-benar mengikutinya. Tapi oleh kerana masa kerja yang tidak tentu, terpaksa tengok kat YouTube jer. Padahal, ada siarannya kat Astro Star World dan 8TV.

Singkir punya singkir, tidak sangka kini dah masuk semi-final dah. Biasalah program realiti, mesti ada kontroversi. Paling terbaru, ketika penyingkiran top 7 bagi memilih top 5, peserta favret, Drew, tersingkir apabila tiga daripada juri iaitu LA Reid, Paula Abdul, dan Nicole Scherzinger mengundinya keluar. Sorang lagi juri tentulah mentornya, Simon Cowell cuba mengekalkannya. Program ni kira persaingan antara protege serta mentor dorang lah. Kalo nak faham, klik WEB THE X FACTOR USA.

Bagaimanapun, dalam pemilihan top 4 untuk ke semi-final, sekali lagi terjadi satu penyingkiran paling kontroversi apabila protege Simon, Rachel Crow diumumkan mendapat undian tercorot. Budak 13 tahun ini memang tidak dinafikan mempunyai bakat luar biasa, apatah lagi pada persembahan survival, persembahannya benar-benar memukau dan vokalnya hebat. Maka, pada sesi penyingkiran, babak paling drama adalah ketika Nicole (Pussycat Dolls) gagal mengawal emosinya ketika ingin memilih siapa yang harus meninggalkan pertandingan.

Alamak, panjanglah pula entri kali ini. Oklah, daripada menulis berjela-jela, lebih baik saya tunjukkan video-video ini untuk gambaran penuh.

Bottom 2 : Rachel Crow (protege Simon Cowell) ngan Marcus Canty (protege LA Reid)

VS


Ini video sewaktu dorang menyanyi untuk Survival.

 Rachel

Marcus

Proses penyingkiran;


Kesian Nicole jadi mangsa keadaan. Rasa bersalah giler dia time tu. Memang sadis juga tengok Rachel tersingkir. Tapi Marcus pun kira hebat juga. Tapi adat pertandingan, hanya dua jer yang akan layak ke final untuk merebut hadiah USD 5 juta. Fuhhhh. Masyukkkk.

Kita tengoklah sapa yang akan berjaya ke final. Saya jangkakan, Melanie Amaro dan Marcus Canty akan ke final. Sengit nih, apa-apapun boleh jadi.